Koiran hyvinvointi on jokaisen koiranomistajan sydämenasia. Hyvinvoiva koira on iloinen, aktiivinen ja terve, ja sen hyvinvointiin vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ravinto, liikunta, henkinen virikkeellisyys sekä omistajan ja koiran välinen suhde. Yksi usein aliarvioitu mutta erittäin hyödyllinen tapa edistää koiran hyvinvointia on hieronta.
Hieronta
Koiran hieronta on erinomainen keino parantaa fyysistä hyvinvointia. Hieronnalla on monia positiivisia vaikutuksia:
Lihasten rentoutuminen ja verenkierron parantaminen – Hieronta auttaa lievittämään lihasjännitystä ja parantaa verenkiertoa, mikä puolestaan nopeuttaa palautumista rasituksesta.
Nivelten liikkuvuuden tukeminen – Ikääntyvillä koirilla tai nivelvaivoista kärsivillä koirilla hieronta voi edistää nivelten liikkuvuutta ja vähentää jäykkyyttä.
Kivun lievittäminen – Hieronta voi auttaa lievittämään kipua esimerkiksi nivelrikosta tai lihasjumeista kärsivillä koirilla.
Lihaskireydet ovat yleisiä koirilla, erityisesti aktiivisilla harrastuskoirilla, ikääntyvillä lemmikeillä ja koirilla, joilla on nivelongelmia. Lihaskireyden syitä voivat olla esimerkiksi liiallinen rasitus, huono kehonhallinta, kompensointiliikkeet vammojen takia tai jopa stressi.
Lihaskireys voi ilmetä eri tavoin, kuten:
- Jäykkyytenä ja vastahakoisuutena liikkua
- Epätavallisena käytöksenä, kuten ärtyneisyytenä tai haluttomuutena leikkiä
- Epätasaisena tai ontuvana liikkeenä
- Kosketusarkuutena tietyillä alueilla
🚫 On kuitenkin tilanteita, jolloin hierontaa ei saa tai ei kannata tehdä, koska se voi pahentaa koiran tilaa. Alla on yleisimmät tilanteet, jolloin koiraa ei saa hieroa:
- Kuumetta tai tulehdus – Hieronta voi levittää tulehdusta elimistössä.
- Iho-ongelmia tai avohaavoja – Ihosairaudet, haavat tai ihottumat voivat ärtyä entisestään.
- Tarttuva tauti – Esimerkiksi kennelyskä tai muut tarttuvat infektiot.
- Syöpä tai kasvain – Hieronta voi lisätä verenkiertoa kasvaimeen ja nopeuttaa sen kasvua tai leviämistä.
- Tuore vamma tai leikkauksen jälkitila (alle 48–72 h) – Esimerkiksi revähtymät, murtumat, tai leikkauksen jälkeinen tila, jossa kudokset ovat vielä ärtyneet.
- Sydänsairaudet tai verenkierron ongelmat – Voi aiheuttaa liiallista rasitusta.
- Tiineys (raskauden loppuvaihe) – Tietyt alueet, kuten vatsa tai alaselkä, tulisi ehdottomasti jättää käsittelemättä.
- Kipua, jonka syy ei ole tiedossa – Ennen hierontaa on tärkeää selvittää kivun syy eläinlääkärillä.
- Neurologinen ongelma (esim. välilevysairaus) – Hieronta voi pahentaa oireita, ellei eläinlääkäri tai fysioterapeutti ole toisin ohjeistanut.
Jos olet epävarma, kysy aina ensin eläinlääkäriltä tai koiran fysioterapeutilta, voiko hierontaa turvallisesti tehdä.
Yleensä ajatellaan, ettei koiraa tarvitse hieroa tai sitä tarvitsee vain ne, jotka treenaavat agilityä tai muuta liikunnallista lajia. Niin sanotuilla kotikoirilla elämä voi olla passiivista ja liikkuminen tapahtuu vain kytkettynä tasaisella asfaltilla. Lyhyet pissatuslenkit voivat aiheuttaa lihasongelmia, kun koira mukauttaa liikkeensä ihmisen rauhalliseen kävelynopeuteen eikä pääse liikkumaan rennolla ja itselleen ominaisella askelpituudella. Keskikokoinen tai isompi koira voi peitsata etsiessään sopivaa etenemistahtia. Peitsaamisessa saman puolen etu- ja takajalka liikkuvat samaan aikaan samaan suuntaan verraten ravissa ristikkäiset jalat liikkuvat yhtä aikaa (Voit seuraavalla kerralla ulkoillessani koirasi kanssa seurata sen jalkojen liikettä). Peitsaus voi estää normaalin kiertoliikkeen selkärangassa ja lihasten luonnollisen toiminnan jolloin koira voi altistua lihaskireyksille.
Koiralle tulisi antaa mahdollisuus liikkua monipuolisesti eri alustoilla ja vaihtelevassa maastossa. Rauhallisella kävelyllä koiran keho ei pääse rasittumaan eikä hyödyntämään koko liikelaajuuttaan kuten ojentamaan takaraajansa täyteen mittaan. Koiran kuntoa voi pitää yllä luomalla peruskuntoa pitkillä juoksulenkeillä. Intervalliharjoituksilla, kuten rauhallisella ravilla ja kovemmilla laukkaspurteilla, voidaan parantaa maitohaponsietokykyä. Lihaksia voi vahvistaa ja parantaa voimanottokykyä eri vuodenaikoina esimerkiksi kahlaamalla lumessa tai vedessä, mäkiharjoittelulla tai uimalla. Rasituksesta palautumiseen auttavat rauhalliset metsälenkit, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Urheilu- ja kilpakoirilla pelkkä treeneissä käynti ei riitä koiralle liikunnaksi, peruskunto tulee hankkia kentän ulkopuolelta. Olen kuullut, ettei esim. agilityssä käyvillä koirilla pidetä lepoaikoja. Koiraa voidaan treenauttaa vuoden ympäri, koska ajatellaan koiran pitävän lajista niin paljon. Todellisuudessa myös koira tarvitsee palautumispäiviä ja kilpailujen välissä palautumiskausia. Huono fyysinen kunto voi altistaa tapaturmiin ja loukkaantumisiin sekä virheliikkeisiin ja huomiokyvyn heikkenemiseen. Myös väsyneenä koiran keskittyminen voi olla vaikeaa.
Näyttelyissä käytettävillä koirilla katsotaan kehässä kävelyä ja kehon asentoja. Hyvässä fyysisessä kunnossa oleva koira jaksaa pitää näyttelyasentoa pidempään ja vahvat lihakset mahdollistavat sekä hyvän ryhdin sekä kauniin liikkumisen. Liikkeiden lisäksi tehokas aineenvaihdunta ja verenkierto näkyvät koiran turkin kiiltävyydestä.
Yksipuolinen liikkuminen, vähäinen nesteytys sekä palautumisen laiminlyönti voi aiheuttaa kuona-aineiden kertymistä koiran kehoon ja siten lihasten aineenvaihdunta ja verenkierto heikkenee. Lihasten voimantuotto ja kestävyys heikkenevät. Jalostamisella on nykyään iso rooli lihaskireyksien syntymisessä; rakenteellisten vikojen takia kehon normaali liikkuminen vaikeutuu tai estyy. Yksi suurimmista tekijöistä on nivelkulmat jaloissa, jolloin koira ei pääse käyttämään raajaa tehokkaasti normaalissa liikelaajuudessa. Selkärangan muutokset, kuten spondyloosi, aiheuttaa kipua ja siten vaikeuttaa liikkumista ja aiheuttaa lihaskireyttä.
Lähde: Koiran lihashuolto- hieronta, venyttely, verryttely ja peruskuntoharjoittelu. Saarelainen Minna ja Vallius Timo